Grepi.al - Platforme e sigurte per shitje dhe blerje online
Gruaja

Libra dhe CD / Letërsi e Huaj

Gruaja

nga Botimet Dudaj

1.000 Lekë

Jhumpa Lahiri

Gruaja

Roman

Përktheu: Krenar Hajdëri

Nr. faqe: 464

ISBN 978-9928-176-25-7

Çmimi: 1000 lekë

Të lindur me pesëmbëdhjetë muaj diferencë, në periferi të Kalkutës në vitet e tmerrshme të luftës për pavarësi, vëllezërit Subash e Udajan ngjajnë si dy pika uji sa dhe të afërmit i ngatërrojnë, por janë po aq të ndryshëm nga njëri-tjetri. Subashi është i heshtur dhe mendimtar, ndërkohë që Udajani është rebel dhe i hedhur. Kështu, rreth viteve gjashtëdhjetë, kur në universitetet bengaleze shpërthen një valë protestash të një grupi maoist kundër padrejtësive, Udajani përfshihet me mish e shpirt duke marrë parasysh rreziqet; nga ana tjetër Subashi preferon të qëndrojë larg e të niset për në SHBA. Jeta e tyre duket se merr rrjedha krejt të ndryshme: Subashi fillon një karrierë të qetë studiuesi në qytezën bregdetare Rhode Island, ndërsa Udajani, duke iu kundërvënë zakoneve, vendos të martohet me dashuri me Gaurin, një studente e filozofisë, e dashuruar pas karizmës dhe pasionit të tij. Pastaj shpërthen tragjedia, e papritur dhe shkatërrimtare. Kur Subashi merr vesh atë që i ka ndodhur të vëllait, niset menjëherë për në Kalkutë dhe përpiqet të shërojë plagët e familjes dhe, sidomos, ato të Gaurit. Kjo grua e pavarur dhe e fortë, bashkë me vajzën që mban në bark, bëhet sakaq simboli i lidhjes së pathyeshme mes dy vëllezërve, duke marrë rolin kryesor në një histori ndjenjash e braktisjesh, arratisjesh dhe rikthimesh.

Jhumpa Lahiri lindi në Londër më 1967-ën nga prindër bengalezë dhe u rrit në SHBA, ku jeton ende. Me veprat e saj ajo ka fituar çmime të panumërta, si Pulizer Prize, Pen/Hemingwey Award, Frank O’Connor International Short Story Award dhe Guggenheim Fellowship. Në vitin 2012 u pranua anëtare e Akademisë Amerikane të Artit dhe të Letërsisë.