Grepi.al - Platforme e sigurte per shitje dhe blerje online
Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile
Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile Moderato Cantabile

Libra dhe CD / Letërsi e Huaj

Moderato Cantabile

nga Botime Pegi

500 Lekë

Titulli: Moderato Cantabile

Titulli në origjinal: Moderato cantabile

Autor: Marguerite Duras

Përktheu: Mirela Kumbaro

Zhanri: Roman i shkurtër

Data e botimit: Nëntor, 2013

Numri i faqeve: 134

“Moderato Cantabile” është një nga librat e parë që i sollën famë Marguerite Duras. Libri u bë shumë popullor, duke shitur mbi gjysmë milion kopje. “Moderato Cantabile” konsiderohet shpesh herë si pjesë e rrymës “nouveau roman” (romani i ri). Stili i tij është në fillim i vrazhdë dhe i thatë, por ndryshon papritur në Kapitullin VII ku ngjyrat dhe ndjenjat e tregimtarit janë shumë më të qarta.

Novela u kthye në film në vitin 1960 nga Peter Brook, me aktorët Jean-Paul Belmondo dhe Jeanne Moreau. Kjo e fundit, me rolin e Ana Debaredës, fitoi çmimin si “Aktorja më e mirë” në Festivalin e Filmit të Kanës.

Romani rrëfen jetën e një gruaje, Ana Debared dhe raportin e saj me djalin, mësuesen e tij të pianos dhe Shovinin. Ky i fundit është një burrë që i përket klasës punëtore, i papunë në çastet e ngjarjes, që e kalon kohën e tij në një kafene afër apartamentit ku djali i Anës ndjek leksionet e pianos. Pas një fateliteti që ndodh aty pranë, Ana dhe Shovini do të fillojnë të njihen duke imagjinuar arsyet e ngjarjes. Më pas, ajo kthehet në rehatinë e shtëpisë së saj të madhe, e cila në vetvete përfaqëson ndarjen sociale midis klasës së mesme dhe asaj punëtore.