Grepi.al - Platforme e sigurte per shitje dhe blerje online
Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian
Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian Shalli Andaluzian

Libra dhe CD / Letërsi e Huaj

Shalli Andaluzian

nga Botime Pegi

700 Lekë

Titulli: Shalli andaluzian

Titulli në origjinal: Lo scialle andaluso

Autor: Elsa Morante

Përktheu: Agim Doksani

Zhanri: Tregime

Data e botimit: Tetor, 2013

Numri i faqeve: 256

“Shalli andaluzian” është libri i dytë i koleksionit të rëndësishëm “Lotus”, të financuar nga Bashkimi Europian. Libri është në përmbledhje me tregime botuar për herë të parë, më 1963, nga shtëpia botuese italiane prestigjioze Einaudi.

Prej shumë tregimeve të shkruara gjatë jetës së saj, Elsa Morante paraqet këtu një përzgjedhje të vendosur sipas një rendi kronologjik. Përgjatë ngjarjesh të trazuara e të paracaktuara, lexuesit mund të ndjekin, më mirë se në romanet e saj, temën dramatike dhe tërheqëse që ka shoqëruar gjithnjë Elsa Moranten: lidhja mes jetës, ëndrrës dhe të shkruarit, në të cilin realiteti shndërrohet në mister e gënjeshtër në një luhatje të vazhdueshme mes “nevojës për mrekullim” dhe “parashikueshmërisë së të rriturve”. Edhe njëherë, legjenda e larmishme, e egër dhe plot dritë e jetës ndeshet me rrezikun

vdekjeprurës të ndërgjegjes. Personazhet femërore të Elsa Morantes janë larg gruas tipike italiane të viteve ’50-të, por edhe larg imazhit të përgjithshëm të gruas krijuar nga sistemi patriarkal.